SAHİH-İ MÜSLİM

Bablar Konular Numaralar  

TALAK BAHSİ

<< 1483 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

55 - (1483) وحدثني محمد بن حاتم بن ميمون. حدثنا يحيى بن سعيد عن ابن جريج. ح وحدثنا محمد بن رافع. حدثنا عبدالرزاق. أخبرنا ابن جريج. ح وحدثني هارون بن عبدالله (واللفظ له). حدثنا حجاج بن محمد. قال: قال ابن جريج: أخبرني أبو الزبير ؛ أنه سمع جابر بن عبدالله يقول: طلقت خالتي. فأرادت أن تجد نخلها. فزجرها رجل أن تخرج. فأتت النبي صلى الله عليه وسلم فقال:

 "بلى. فجدي نخلك. فإنك عسى أن تصدقي أو تفعلي معروفا".

 

[ش (أن تجد نخلها) الجداد، بالفتح والكسر، صرام النخل، وهو قطع ثمرتها].

 

{55}

Bana Muhammed b. Hatim b. Meymün rivayet etti. (Dediki): Bize Yahya b. Saîd, İbni Cüreyc'den rivayet etti. H.

Bize Muhammed b. Râfi'de rivayet etti. (Dediki): Bize Abdurrezzâk rivayet etti. (Dediki): Bize İbni Cüreyc haber verdi. H.

Bana Harûn b. Abdillâh dahî rivayet etti. Lâfız onundur. (Dediki): Bize Haccâc b. Muhammed rivayet etti. (Dediki): İbni Cüreyc şunu söyledi. Bana Ebu'z-Zübeyr haber verdi ki, Câbir b. Abdillâh'ı şöyle derken işitmiş:

 

Teyzem boşandı. Bilâhare hurmasının yemişini devşirmek istedi. Fa­kat bir adam onu dışarı çıkmaktan men'etti. bunun üzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e geldi de:

 

«Hay hay, sen hurmanın yemişini devşir; zira belki tesadduk eder yahud bir hayır yaparsın!» buyurdular.

 

 

İzah:

Bu hadîs talâk-ı bâinle boşanan bir kadının ihtiyacını görmesi içfîı evinden çıkabileceğine delildir. İmam Mâlik ile Sevrî, Leys, İmam Şâfiî, İmam Ahmed b. Hanbel Ve diğer bâzı ulemânın mezhepleri budur. Onlara göre talâk-ı bâinle boşanan ve keza vefat iddeti bekleyen kadınlar gündüzün ihtiyaçları için evlerinden çıkabilirler.

 

Hanefîler'e göre talâk-ı bâinle boşanan kadın gece gündüz evinden çıkmaz. Delilleri: «Onları evlerinden çıkarmayın; kendileri de çıkmasınlar; ancak aşikâr bir kötülük yaparlarsa o başka!» [Talak 1] âyet-i kerimesidir. Bu âyetteki kötülükten murâd: Bâzılarına göre zinadır. Zina eden kadın hâdd-i şer'i edilmesi için evinden çıkarılır. Bir takımları: «Kötülükten murad: Kadının itaatsizliğidir, İtaatsizlik kadının mesken hakkını ıskat eder; binâenaleyh evinden çıkarılır.» demişlerdir. Bundan murâd: Kadının pis ağızlı olması ve kötü lâflar söylemesidir; diyenler de vardır. Hâsılı kötülük hâli müstesna olmak üzere kadın gece gündüz evinden çıkamaz. Çünkü onun nafakası kocasına âiddir; evinden çıkmağa ihtiyacı yoktur. fakat vefat iddeti bekleyen kadın gündüzleri evinden çıkabilir; zîra ona nafaka yoktur. Nafakasını te'mîn için gündüzün dışarı çıkar. Bu iş bâzan geceye kadar devam edebilir. Onun için gecenin ilk saatlerine kadar dışarıda kalması caiz görülmüştür. Yalnız geceyi iddetini beklediği evde geçirmesi şarttır.

 

Hadis-i şerif, hurma devşirirken ondan sadaka ve hediyye vermenin ve keza hurma sahibine bunu yapması için ta'rizde bulunmanın müstehap olduğuna da delildir. Sâir meyveler de buna kıyas olunabilir.